Historiek

Waar een wil is, is een weg. Dat moeten in 1973 een twintigtal Beersenaren gedacht hebben toen, uit de kring van de Civiele Bescherming, een ambulancevereniging werd geboren.

De koppen werden bij elkaar gestoken en, eerst nog uit eigen zak, werd een ziekenwagen VW Transporter  aangekocht. De wagen kwam kant-en-klaar van de VW-fabrieken en was volledig  ingericht volgens de Duitse DIN-normen.

Na een jaar of drie werd er een nieuwe ziekenwagen aangekocht. Het werd opnieuw een VW maar wel met enkele “knopjes” meer dan de eerste.
Nog drie jaar later werd deze vervangen door een Dodge bestelwagen. Deze wagen werd door een  viertal eigen mensen vakkundig ingericht als ambulance. Vanaf dan werd  ook telkens de vorige ziekenwagen behouden om als tweede wagen het niet-dringend ziekenvervoer te verrichten.

Om de steeds groeiende eisen op het gebied van ziekentransport en vooral om het comfort te verhogen, werd besloten om een Mercedes MB100 aan te schaffen. De eerste MB100 werd aangekocht in België, waarna hij naar Duitsland vertrok voor de volledige inrichting bij de firma Weinsberg. Deze ziekenwagen is vele jaren in dienst geweest en uiteindelijk gepensioneerd met meer dan 450.000 km op de teller. Geen wonder dus dat de twee volgende wagens van hetzelfde type waren. Toen de productie van de MB100 werd stop gezet zijn we overgestapt op de Mercedes Sprinter, dit tot grote tevredenheid van iedereen.

Niet enkel de ziekenwagens veranderen met de jaren, ook de mensen….. Van de” stichtersgeneratie” blijven er nog maar enkelen over. Gelukkig zien heel wat jonge mensen het zitten om hun vrije tijd nuttig en sociaal te besteden als ambulancier. Met twee vaste krachten op de loonlijst kunnen wij onze ziekenwagendienst dan ook terecht als een vrijwilligersvereniging bestempelen.